In urma cu peste 80 de ani, Rudolf  STEINER (1861-1925) filozof, medic artist si pedagog,  intemeietorul antroposofiei, al biodinamicii si al scolilor WaldoRudolf Steinerrf  spunea referindu-se la  hrana  ierbivorelor  avertizandu-ne " daca vom hrani ierbivorele cu alte produse in afara de vegetale,  sistemul nervos, creierul si maduva spinarii  lor vor fi afectate". Steiner anticipa cu o acuratete incredibila,  boala vacii nebune de la sfarsit de secol XX.   Mai mult, Steiner spunea ca aceasta boala se va datora hranei artificiale (din faina de  animale moarte) ce va fi data  ierbivorelor. Astazi, in toata lumea  tari ca Elvetia, Germania, SUA, Australia si de curand Ungaria aplica pe scara larga principile agriculturii biodinamice a lui Steiner. Agricultura ecologica ,  interdependenta de elemntele viului din natura , al astrelor si mediului, agrobiodinamica este 100 % naturala fara ingrasaminte si pesticide . Proiectul pe care noi l-am initiat se bazeaza pe aceste  principii.

AGROBIODINAMICA - Agricultura Mileniului III

Proiect finantat de Uniunea Europeana, prin programul ACCESS.

         Acest proiect ( unic ca finantare in Romania! ) ce se va derula in judetul Timis, in perioada Februarie 2002 – Noiembrie 2002,  are o valoare  totala de peste 60.000 Euro din care aprox. 38.000 Euro reprezinta finantare  nerambursabila prin programul ACCESS din fonduri PHARE, ale  Uniunii Europene. Promotorul  acestui proiect inedit este Fundatia Academica Culturala Timisoara (FACT)  iar ca patrener si beneficiar al proiectului de agrobiodinamica  este Grupul Scolar Agricol Ciacova- jud. Timis. Acest proiect  are trei mari componente, cu un  numar total de 50 activitati:

 • Capitol  I  - Activitati Teoretice  (11 activitati teoretice)conferente, cursuri, workshop-uri   si dezbateri . Acest capitol teoretic se va desfasura pe toata durata proiectului si va folosi  aproape jumatate din fondurile acestui proiect . Vor fi invitati specialisti din Ungaria, Germania, Elvetia si Romania  care vor tine cursuri, conferinte si seminarii atat la Ciacova cat si in Timisoara
 • Capitol  II-  Activitati Practice  (13 activitati practice) + 2 anchete  sociale
 • Lucrari de insamantare si cercetare in laborator a terenului agricol ( 18 ha ) , precum si inceperea de producere a biostimulatorilor.Tehnologiile  biodinamice vor fi pue in practica pe terenul Grupului Scolar Agricol Ciacova, prin participarea voluntara a 50 de elevi selectionati  si a 10  specialisti  din zona Ciacova
 • Capitol  III  - Activitati Multimedia  (13 activitati multimedia ) + 5 workshopuri
 • Publicarea rezultatelor intr-un studiu final  si folosirea ziarelor, radioului si televiziunii in dezbateri pe teme agroecologiste  si ocrotire a intereselor consumatorilor . Se  va initia  o  Pagina WEB activa  dedicata acestui proiect ! Deasemenea , vor fi oferite ( pe langa chestionarele privind interesele  consumatorilor  agricoli) si materiale propagandistice. Se vor folosi in cadrul anchetelor2000 de chestionare,  pe probleme de protectie si  informare a consumator, 2500 materiale promo - pe probleme agrobiodinamica si protectie de mediu agricol  ,casete video, fotografii, studiu publicat,  pgina activa WEB , ramanand  si utilaje agricole ( peste 8000 EURO  ) si aparatura de laborator,   hard, soft si aparatura video si de copiere.  Deasemenea, acest proiect va avea sprijinul  unor valorosi experti straini in biodinamica , al primariei comunei Ciacova , , Inspectoratului de Protectie a Mediului Timis , Directiei Apelor Banat, Inspectoratului Scolar Judetean  Timis., si a Inspectoratului Judetean Pentru Protectia Consumatorului Timis . Se estimeaza ca beneficiari directi ai acestui proiect  sa fie un numar de peste 3 .000 de persoane  din Timis ( si  peste 20.000 beneficiari indirecti ! )
   
  Regiunea de Vest a Romaniei, si in special jud. Timis au urmatoarele necesitati si constrangeri (ale unei zone cu o profunda poluare) datorita urmatorilor factori:
  • 1.  Existenta fostului Combinat de Crestere  Industriala a Porcinelor COMTIM, care  era cel mai mare combinat din lume (cu un efectiv de peste un milion de capete de porcine /anual ) a dus la poluarea profunda a solului cu dejectii animale. (Actualmente acest gigant combinat este in curs de lichidare prin vanzarea de active). Desi sunt investitori straini (australieni, germani, italieni ce au cumparat aceste active) poluarea ce a fost intensa pe aceste terenuri (timp de peste douazeci de ani) a ramas ca o adevarata plaga ecologica.

   2.  Folosirea intensiva a ingrasamintelor chimice artificiale , pentru obtinerea de productii mari la hectar. Aceste productii erau necesare atat pentru furajarea animalelor din Comtim, cat si pentru nevoile cerealiere ale populatiei.

   3.  Colegiul Agricol Ciacova, (si terenul de 18 ha) este in imediata apropiere a unui Centru de Cercetare privind  cresterea animalelor al fostului Comtim.

   4.  Este un mod direct de studiere al efectelor poluarii si de asemenea de implementare a unor metode inovatoare, ecologice si neconventionale privind protectia mediului si   rezolvarea fara chimicale a ameliorarii  calitatilor solului deja infestat chimic .

   5.  Faptul ca acest proiect se adreseaza viitorilor specialisti in agricultura, tinerilor elevi, incercand sa schimbe mentalitati si tendinte gresite actuale atat in domeniul  lucrarilor agricole cat si in cel de protectie a mediului si de informare corecta a beneficiarilor produselor agricole, adica al consumatorului – este un punct novator al  proiectului.

   6.  Un factor important, care a dus la alegerea acestei zone drept loc de implementare al proiectului nostru, este un …. Paradox economic, si anume:
   - lipsa de fonduri necesare achizitionarii de ingrasaminte chimice, a dus la o odihnire a solului, si un inceput de autocuratire a solului de substante chimice;
   - faptul ca Legea Fondului Funciar nu a putut fi aplicata in totalitate la Colegiul Agricol Ciacova, a facut ca terenul sa nu fie lucrat un an de zile, acest fapt ducand din nou la un … benefic repaus al solului.

   7.  Existenta tuturor facilitatilor de la Ciacova, respectiv la Colegiul Agricol:

   • Facilitati tehnice (teren propriu, livada, utilaje agricole, personal etc);
   • Facilitati locative (sali de curs, loc de cazare, cantina si laboratoare proprii);
   • Cai de acces (Ciacova este la doar 23 Km de Timisoara, drum asfaltat bun, Ciacova fiind o localitate multietnica, aproape de granita cu Ungaria si Iugoslavia);
   • Pregatirea profesionala foarte buna a cadrelor didactice de la acest colegiu, precum si disponibilitatea conducerii acestei institutii de invatamant  si entuziasmul lor manifestat pentru acest proiect, au fost factori capitali in decizia noastra de parteneariat intre Grup Agricol Ciacova si Fundatia Academica Culturala Timisoara;
   • Disponibilitatea de sprijin a Autoritatilor Locale (Primarul din Ciacova fiind cadru universitar la Universitatea de Stiinte Agricole Timisoara).

   8.  Constrangerile economice ale zonei, somajul ridicat au fost un alt factor pe care l-am luat in considerare. Acest proiect va fi unul care (pe langa rolul educational privind protectia mediului si informarea consumatorului) va genera venituri in viitorii ani  si va implica forta de munca locala. Aceasta forta de munca este bine specializata in domeniul agricol, majoritatea somerilor provenind de la Comtim.