. .
.

Participanti la proiect si rolul fiecaruia:

Fundatia Academica Culturala Timisoara
  are rolul de promotor si coordonator general al proiectului  si este singura organizatie care are o experienta deosebita in desfasurarea de activitati similare cu cele din proiect , iar membrii sai au experienta derularii unor proiecte cu finantare nerambursabila, avand cunostinte suficiente de management de proiect.

Creative Team Digital Still
  
este partenerul nostru din Serbia care are o experienta deosebita in managementul cultural , in materie de arte vizuale film si foto si de asemenea in materie de inregistrari audio de calitate digitala. Profesionisti si deosebit de doritori sa lucreze cu noi, au facut tot ce a fost posibil de a demara acest proiect . Avand preocupari foarte serioase de mediu, prin cele 4 filme facute despre catastrofele ecologice, aceasta organizatie este partenerul nostru ideal pentru ca membrii sai u o expertiza avansata in artele vizuale de tot felul .

Fundatia Verde 2000
  
este partenerul nostru de traditie , care are o experienta mare in proiecte de mediu , si care a luat o multime de premii pentru activitatea sa. Numarul mare de voluntari precum si credibilitatea s in mediul academic si in cel international , l-au recomandat ca partener activ al proiectului nostru .  

Eco Scoala Generala nr 16 Take Ionescu Timisoara
  
este un partener   justificat  ca fiind singurul partener care are un acord de asociere cu o scoala din Serbia-Kladovo. Am anexat o copie a acestui contract de parteneriat scolar transfrontalier, fiind incantati de rezultatele obtinute. Noi dorim sa folosim aceasta experienta extraordinara a acestei scoli , in vederea creeri unui viitor consortiu transfrontalier scolar sau neguvernamental .
De asemenea aceasta scoala a fost premiata de curand cu steagul verde al scolilor interesate de ecologie.  

Localizarea proiectului:

Romania si Serbia, Jud. Timis, Caras Severin si Mehedinti , Regiunile Banat - Borski si Branicevski din Serbia. Localitatile Timisoara,  Resita,  Sanicolau Mare, Zrenianin, Varset, Cladovo, Alibunar etc., in general zona rurala transfrontaliera a celor doua tari  Romania – Serbia si Muntenegru.

(a) scopul acţiunii, acestui proiect este dezvoltarea unor conexiuni transfrontaliere de natura culturala, turism ,mediu si democratie locala, in judetele Timis,Caras-Severin din Romania si judetele Banatul sarbesc Borski si Branicevski din Serbia .

(b) grupurile ţintă ale proiectului nostru vor fi populatia din regiunile transfrontaliere: tineri, studenti si elevi, personalitati publice locale, specialisti si experti din domenii diferite: cultura, administratie , ecologie si populatia, in diversitatea etnica a  zonei.

(c) activităţile principale ale proiectului nostru vor fi dezbateri, workshopuri,  conferinte, manifestari culturale interactive, cursuri de perfectionare, activitati multimedia / mass-media, 2 caravane eco-culturale transfrontaliere, studii diverse, tabere culturale si ecologice de tineret, concerte, expozitii   precum si organizarea a doua festivaluri euroregionale si producerea unui film de scurt metraj referitor la zona Euro Banat. Deasemena se va initia o pagina activa WEB pe  Internet si vor fi tiparite unele materiale, inclusiv un chestionar multilingual, pentru o ancheta zonala evaluativa  in domeniile  mai sus mentionate . 

Prin activitatile propuse de organizatiile neguvernamentale partenere din Romania si Serbia, ( si prin personalitatile vietii culturale, politice /democratice din zona celor doua tari care vor participa  in cadrul acestui proiect ), vom reusi sa intensificam  si sa marim capacitatea autoritatilor locale a primariilor  si a autoritatilor  regionale    din regiunea denumita de noi EuroBanat. Prin acest proiect dorim sa   implementam proiecte comune de natura culturala , educationala sau turistica  si sa trezim o constiinta comuna a locuitorilor celor doua tari vecine privind necesitatea de a avea o atitudine  colaborativa, progresiva si democratica, in ideea viitoarei Europe unita

Fundatia Academica Culturala Timisoara ( FACT )  este o orgnizatie culturala /educationala care are deja un impact regional important. Am putea spune ca impactul actiunilor sale este deja chiar international. Actiunile propuse de catre FACT si partenerul sarb Digital Still , sunt actiuni ce incurajeaja creerea unor retele de ONG –uri transfrontaliere si majoritatea activitatiilor propuse de noi vor continua si dupa incheierea proiectului . De asemenea , expertii propusi de FACT si Digital Still sunt personalitati importante ale vietii culturale, politice si economice /administrative din cele doua zone transfrontaliere. Acesti experti vor ajuta la dezvoltarea ONG –urilor din zona in colaborare cu administratia publica locala si regionala , facand astfel ca proiectele noastre sa nu fie doar teoretice ci sa poata fi si implementate in viata comunitatii regionale.
Uniunea istorica si conceptuala care a unit cele doua zone transfrontaliere de-a lungul timpului , sunt un factor major pe care noi l-am exploatat pentru a dezvolta structuri comune de lucru , bazate pe relatii de  traditie  . Aceste structuri si aliante create pe baze de afinitati culturale sau politice,( fara a folosi  exclusivismul minoritar sau tendintele nationaliste – care vor aparea cateodata in mod involuntar) , vor fi cele care permit  abordarea activitatiilor la scara mica, de la om la om .
Acest proiect , mai este relevant  , si prin aceea ca vom facilita in mod deosebit participarea tinerilor , la actiuni comune transfrontaliere.


Vom incerca sa dezvoltam prin tineri si pentru ei si populatia transfrontaliera, actiuni clare menite sa constientizeze viitorul comun european, euroregional si mai ales aspecte clare legate de integrarea europeana .
De asemenea  prin acest proiect, vom finaliza creerea unui consortiu international transfrontalier romano-sarb,  consortiu ce va fi format din aproximativ 12 organizatii ( ONG-uri , administratii locale si regionale, institutii de invatamant si cultura dar si alte institutii descentralizate ale statului ( cum ar fi agentiile regionale de mediu sau asociatiile de pecari si vanatori sportivi, alaturi de firme de turism etc. )
Pe langa partenerii ce vor fi implicati in acest proiect exista si un numar important de organizatii ale administratiei locale si regionale care vor fi alaturi de noi si ne vor sprijini.

Banatul a existat pana in 1920 , ca o entitate regionala bine definita. Astazi permutatrile si emigrarile masive ale minoritatilor .aduc paradoxuri de necrezut in viata comunitatilor locale .
Statutul românilor din Voivodina .În Voivodina, locuiesc 34.576 de români, concentraţi în 42 de localităţi. Cele mai importante localităţi sunt Alibunar, Vârşeţ, Panciova, Becicherecul Mare, Kovăciţa, Jitişte, Cuvin, Apatin, Biserica Albă, Plandişte şi Novi Sad. Odată cu garantarea autonomiei în Voivodina, limba română a primit statut oficial împreună cu grafia latină, după cum se precizează în Legea Fundamentală a Provinciei Autonome Voivodina, Dispoziţii Fundamentale, articolul
În Provincia Autonomă Voivodina în uz oficial egal în drepturi sunt limbile sârbă, maghiară, croată, slovacă, română şi ruteană şi alfabetele lor.
Astfel, în majoritatea segmentelor societăţii, poate fi utilizată limba română. În prezent există 32 de şcoli elementare şi 2 şcoli secundare cu predare în limba română. În plus unele facultăţi din cele 13 ale Universităţii Novi Sad, în special Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Facultatea de Pedagogie, oferă de asemenea învăţământ superior în limba română.
Mass media apare în Voivodina în şapte limbi. Guvernul finanţează parţial ziare şi săptămânale în limbile minorităţiilor naţionale, între care şi săptămânalul Libertatea Totuşi, cele mai impetuoase instrumente de informare sunt deţinute de presa audiovizuală, care este reprezentată de emisiuni româneşti la Radio Novi Sad
Istoriceste sarbii   de pe pământul României se integrează în istoria generală a poporului sârb.  Slavii, strămoşii sârbilor au început să se stabilească pe teritoriul României de astăzi în evul mediu timpuriu.  Astazi se accepta de comun acrd, ca Timisoara a fost capitala Voivodinei , dar din pacate  laegaturile ei cu aceasta Regiune sunt minime.
Constrangerile regiunii noastre sunt urmatoarele

 1. colaborarea slaba economica in zona transfrontaliera
 2. existenta unui numar mic de IMM-uri romane sarbe
 3. lipsa aproape totala a unor schimburi turistice ( exceptand cele cu Muntenegru de la Marea Adriatica )
 4. Lipsa de ajutor a oficialitatilor romane fata de minoritatea roman din Voivodina
 5. Lipsa de colaborare educationala intre institutiile de invatamant din cele doua regiuni
 6. Nu exista o abordare integrata si manageriala a activitatiilor ONG-urilor din cele doua zone, desi de multe ori se trateaza subiecte comune
 7. Necunoasterea unor personalitati culturale sau istorice comune
 8. Lipsa de schimburi intre oamneii de cultura , din marile centre culturale este un fapt binecunoscut
 9. Democratia si intelegerea ei in moduri diferite, duc de multe ori la neintelegeri regratabile , care duc la constrangeri evidente –de exemplu vizele introduse de curand
 10. Lipsa unui cadru organizat de oferta de locuri de munca transfrontalier, duce la incercari de trecere ilegala a frontierei si la munca la negru
 11.  Daca cu Ungaria, colaborarile pe probleme de mediu sunt active, cu Serbia acestea sunt slabe si intr-o stare tensionata, (ex. inundatiile )
 12. Asocierile sau parteneriatele sporadice intre diferite scoli sau institutii sunt insuficient mediatizate  si necunoscute
Massmedia  din cele doua tari , are o atitudine minimala fata de evenimentele care au subiecte preocuparile comune ale zonei transfrontaliere.
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind aderarea României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene în România.
.
.