. .
.


Grupurile ţintă ale acestui proiect sunt următoarele :    

Beneficiari direcţi    Beneficiari Indirecţi  

 • Elevii si tineri, din Timis si Caras  
 • Elevii si tineri, din Serbia-Banat 
 • Studenti  din Timisoara si Resita
 • Studenti  din Zrenianin si Voivodina
 • Specialisti in probleme de mediu 
 • Personalitati din administratia locala Romana
 • Personalitati din administratia locala Sarba
 • Oameni de cultura din Romania
 • Oameni de cultura din Serbia
 • Specialisti din mass media romaneasca
 • Specialisti din mass media sarbeasca
 • Profesorii , specialiştii  si experti romani
 • Profesorii , specialiştii  si experti sarbi
 • Experti din UE pe diverse domenii
 • Agroturism şi mici producători agricoli 
 • Leaderi de ONG si ONP–uri româneşti
 • Leaderi de ONG si ONP–uri sarbesti
 • Voluntari si alti tineri manageri privati
 • Populaţia   din Zona de V a Romaniei   
 • Populaţia   din Zona de E a Serbiei
1000 3000
800 2500
200 1000
150 800
50 300
50 300
30 200
100 1000
80 800
30 100
25 100
100 500
80 300
5 20
200 1000
20 100
20 100
100 500
3000 10000
3000 10000

Total Beneficiari direcţi - aprox.    9.000 persoane
Total Beneficiari Indirecţi - aprox.    15.000 persoane

 • Poate cel mai relevant , acest proiect va fi   pentru populatia  Regiunii Euro Banat , dar vrem să credem că segmentul cel mai important si pentru care proiectul nostru va fi relevant, sunt  tinerii ( elevii si tineri, studenti  implicati in studiul artei la facultatile si liceele de profil , sau cei interesati de ecologie , studenţi la facultăţi de mediu sau  tineri agenţi de mediu ) Ei reprezintă viitorul , iar mentalitatea privind protecţia mediului poate fi schimbată doar de către ei . Prin acest proiect se incearca  un lucru extraordinar si anume promovarea protectiei mediului prin actiuni ecoculturale, cum sunt concertele speologice sau Caravana verde , itineranta zonei transfrontaliere a celor doua tari .  De aceea , cu ajutorul si sprijinul   specialistilor si experţilor ce vor instrui si conduce dezbaterile din acest proiect , vom ajunge cu siguranţă la rezultate pozitive in toate sectoarele pe care le vom aborda

  Activităţile alese , au fost împărţite  pe patru mari capitole.
  Activităţile au fost astfel concepute  şi tratate ca module, ce vor fi reluate in fiecare localitate , cu mici modificări care reprezintă specificul local , dar fără a modifica ideile şi esenţa proiectului nostru .
   Iată mai jos activităţile propuse si codificarea acestor activităţi ( cu majuscule ) pentru a fi mai usor identificate în planul de desfăsurare al activităţilor .

   

  Capitol  I

  • Activităţi Multimedia AM (ziare, radio, tv, tiparituri , WEB Internet,etc)                                       
  • Conferinţe de presă  AM - CP  (Activitate Multimedia –Conferinţă de Presă )

  Această activitate, va fi periodică , atât la începutul proiectului, când vor fi  prezentate obiectivele si activităţile proiectului . Din experienţa bogată pe care o avem în relaţiile cu presa locala şi naţională , şi datorită implicări în proiect a unor ziaristi profesionisti care sunt specializati pe probleme de cultura, mediu, si democratie locala, considerăm că aceste activităţi multimedia –conferinţe de presă vor oglindi realist şi benefic aspectele şi activităţile din proiect .

  Capitol  II  

  • Activităţi Teoretice   AT     ( conferinţe, dezbateri, cursuri  şi workshop-uri   )
     Conferinţe , susţinute de către specialiştii români si sarbi i în diferite domenii , si de experţii străini din UE ,  ce vor conferenţia atât în Timisoara cât şi în orase importante din Romania si Serbia, ( Resita, Lugoj, Oravita, Faget, Zrenianin, Varset, Alibunar etc ). Aceste conferinţe vor avea caracter informativ şi în unele situaţii vor fi urmate de dezbateri  interactive sau chiar exmplificări practice ( în cazul agriculturii biodinamice sau al energiilor neconvenţionale ).  Tematicile acestor conferinţe vor fi structurate  in diferite variante , pe  diferite niveluri de pregătire şi înţelegere. EX.  Dacă într-o conferinţă susţinută de expertul din UE   dl. Wolfgang Raddatz  conferinţele ţinute pentru experţii din Agenţiile de Mediu vor avea un nivel foarte ridicat,  cele susţinute altor grupuri –inclusiv ţărani şi mici producători din mediul rural , nivelul conferinţelor va fi cu totul altul , chiar dacă subiectul şi ideile principale vor fi aceleaşi. Deasemena, experţii UE si cei români pot aborda tematici cu  subiect ecologist, sau informativ despre UE, la nivel accesibil până şi copiilor sau grupurilor cu pregătire minimă.
        Dezbaterile , sunt evenimente care au fost mult folosite în proiectele noastre precedente şi au avantajul de a fi cu atât mai eficiente cu cât sunt mai interactive între moderator, conferenţiar şi public. Ele vor fi destul de numeroase în timpul proiectului şi sunt deosebit de eficiente atunci când aceste dezbateri au loc cu grupuri compacte în situaţii gen Masă rotundă , iar nivelul participanţilor să fie cât de cât similar. Din experienţa proprie, dezbaterile cu grupuri de participanţi mari şi diferite ca nivel intelectual ,– le considerăm ineficiente.
   La dezbaterile pe probleme culturale , situatia este deosebut de buna dar la cele pe probleme de democratie locala , credem ca vor fi dezbateri intense - atat datorita coloraturii politce diverse cat si datorita mentalitatilor de abordare diferita de la  o zona la alta. La aceste dezbateri vor participa personalitati importante ale localitatilor.  
      Cursurile  pe care dorim să le iniţiem prin acest proiect , vor fi  structurate pe grupurile ţintă alese de noi  si dorim sa le promovam in cadrul Workshop-urilor

  Capitol   III 

   • Activităţi Practice  AP ( Analize mediu,   caravane, lucrări  demo  )             

  Analize mediu, sunt acele activităţi practice care vor fi făcute in proiectul nostru, exclusiv de catre Agentia Regionala de Protectie a Mediului Timisoara , iar câteodată si de către Agentiile judeţene sau cele partenere din proiect , concentrandu-se atentia pe probleme transfrontaliere de protectie a mediului. Aceste masurători vor conţine determinarea nivelului de poluare a aerului cu noxe .De asemenea se vor efectua masuratori pe canalul Bega si cateodata , in centrele urbamne niverlul  de zgomot .
  Caravana verde .   Aceste masurători, descrise mai sus  se vor face doar la sediile agentiilor, iar pentru a putea avea masurători cu aparatura mobila, este necesară existenta unui microbus, mijloc de transport pa care din păcate Agentia nu îl are la dispoziţie.  Sperăm ca pe parcursul acestui proiect să putem achiziţiona un microbuz, pe care să-l folosim în timpul proiectului la nevoile de transport Caravana Verde si aparatura de masurare parametrii mediu , in Regiune. De asemenea acest mijloc de transport va fi folosit si de Caravana Culturala .   Aceasta Caravana Verde va fi alcatuita din 6-7 tineri din Romania si Serbia, tineri specializati in protectia mediului si ecologie care intr-o saptamana vor parcurge aproaper 1000 de Kilometrii pe sectorul transfrontalier. Acesti voluntari de mediu vor impartii populatiei materiale promo priviind protectia mediului , agricultura biodinamica , energii neconventionale etc. , si vor distribui si cateva mii de chestionare pentru a fi completate .
  Caravana Culturala va precede Caravana Verde, si aceasta caravana culturala are rolul de a prezenta populatiei din zona personalitati inedite ale vietii culturale banatene, care istoriceste au fost comune ambelor tari ca de exemplu  Bela Lugosi, Johny Weissmuller, Bella Bartok,Traian Vuia etc

  Caravana Culturala va fi alcatuita din 6-7 tineri din Romania si Serbia, tineri artisti , scriitori , ziaristi, specializati  in multimedia  care intr-o saptamana vor parcurge aproaper 1000 de Kilometrii pe sectorul transfrontalier. Caravana culturala va prezenta , acolo unde conditiile tehnice o permit si anumite filme documentare sau filme eseu , produse de partenerul nostru Creative Team Digitall Still, care a produs mai multe filme documentare de o exceptionala calitate cu subiecte care se potrivesc atat la Caravana Culurala cat si la Caravana Ecologica.
  Asatfel filmele propuse , se vor regasi in activitatile  descrise in paginile de mai jos.
  Lucrări  demo   sunt acele lucrări practice agricole  demonstrative, sau mai bine zis introducerea în problemele acestei agriculturi ecologice a mediului rural din Regiunea transfrontaliera .Lucrări de însămânţare şi cercetare a terenului agricol, precum şi începerea de producere a biostimulatorilor ( Sau mai exact procurarea lor de la Ciacova .unde aceste stimulente au fost   produse , cu sprijinul unei finanţări PHARE ACCESS –printr-un  MICROPROIECT Agrobiodinamic UNIC in România   si BALCANI ) proiect câstigat si derulat de fundaţia noastră Aceste lucrări vor fi incepute in cel puţin patru ferme diferite, din cele 2 tari. Se va urmări ca aceste  loturi experimentale, să aparţină unor ferme private sau unor loturi scolare.Tehnologiile apartinând noilor procedee agricole alternative, sunt inca putin cunoscute la noi in tarasu in tara vecina- inclusiv agricultura biodinamica. si vor fi susţinute de experţi si specialisti din UE , si vor avea preocupări  prin activităţi ca :

  • Prezentări  demonstrative,Conferinţe rurale, Plantari seminte tip agrobiodinamice Amenajari de loturi experimentale eco- bio -dinamice scolare In liceele agro;
  • Ferme ecopedagogie Agricultura si  legumicultura la licee Waldorf  .

  Activităţile ce vor fi cuprinse in acest proiect , vor fi  programate pe perioada a 12 luni , astfel .

  Luna 1          - Activităţi pregătitoare
  Luna 2- 6      - Activităţi teoretice si investigative
  Luna 7 –11   - Activităţi  practice, cursuri  si evaluări
  Luna 12        - Diseminări de rezultate , publicaţii etc. .
  Au fost aproximativ 58 de activităţi nominale . Unele dintre ele s-au repetat (cum sunt cursurile ) de-a lungul unei perioade variind intre o lună si 3 luni. Altele, au fost  modificate la cerere expert

  • AT  = 16  activităţi teoretice
  • AM  =11  activităţi multimedia
  • AP  = 20  activităţi practice
  • WS =   6  ateliere –workshop-uri
  • AA  =   5  activităţi asociativ-parteneriale  Înapoi

 • Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind aderarea României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene în România.
  .
  .