. .
.

 

Caravana europeană interactivă Traian Vuia 2006

 

Descrierea proiectului

1. Scurta descriere a proiectului. Istoricul unei restituiri culturale .

        Proiectul nostru, este unul absolut inedit, asteptat cu un larg interes la nivel regional , nationl si chiar european . Experienta noastra intr-o serie de restituiri culturale este mare . Astfel, Fundatia Academica Culturala Timisoara a construit in marime naturala ( scara 1:1) avionul lui Traian Vuia. Acest avion , construit in anul 2003, a fost donat Aeroportului International « Traian Vuia » din Timisoara, (cu ocazia zilei nationale a Romaniei in data de 1 Decembrie 2003), iar la ora actuala, aceasta macheta constituie un important punct de atractie al Aeroportului International, zilnic , zeci de turisti fotografiindu-se cu acest avion si citind textul in cinci limbi straine , care este dedicat lui Vuia.

2. Obiectivele proiectului

   a) Proiectul nostru, supus atentiei dumneavoastra, consta in construirea unui avion functional- cu motor, al modelului VUIA 1 BIS, model pe care dorim sa il ridicam de la sol in anul acesta in Romania, iar in Martie 2006 cand se implinesc 100 de ani de la acest eveniment, am dori sa marcam acest moment pe campul de la Monteson Franta . Avionul lui Vuia, a fost primul aparat mai greu decat aerul , din istoria aviatiei care a reusit sa se ridice de la sol prin forta motorului propriu si fara alte mijloace auxiliare - in anul 1906 , in ziua de 18 Martie pe campul de la Montesson Franta, aproape de Paris.

b) Acest avion, va fi trimis printr-o Caravana interactiva, prin Europa , plecarea avand loc la 14 Martie 2006 din localitatea Timisoara , si va avea ca punct finala al acestui traseu, Monteson –Franta si retur Timisoara .

c) Pe parcursul acestui traseu, vor fi oferite materiale informative desre Traian Vuia, materiale in limba tarilor pe unde va trece Caravana.

d) In marile orase , avionul va fi prezentat , cu aripile deschise si cu motorul pornit, ( fara a decola ) . Dorim ca la intoarcerea de la Montesson, caravana sa se opreasca in Strassburg, Munchen, Wiena si Budapesta.

e) La Montesson, la evenimentul reeditarii zborului, sunt asteptate sa participe , personalitati politice din Romania si din jud. Timis .

.Anexam foto cu acest avion si cateva articole din ziare, referitoare la evenimentul trecut , organizat de noi .

1 2 3 4 5
1 - 2 - 3 - 4
.
.